-interview – “Het is niet nodig om lang op een scopie te wachten”

Snel terechtkunnen voor een maag- of darmonderzoek, in een patiëntvriendelijke omgeving en dan ook nog eens snel de uitslag te horen krijgen? Het kan allemaal bij DC Klinieken Almere. MDL-arts Alfons Geraedts verricht er scopieën, stelt diagnoses en behandelt patiënten waar mogelijk.

Het komt nogal eens voor dat mensen die een afspraak maken bij een MDL-afdeling, ruim twee maanden moeten wachten voordat ze eindelijk terechtkunnen voor een scopie. “Het is echt niet nodig om zo lang te wachten op een scopie,” vindt Alfons Geraedts, MDL-arts bij DC Klinieken Almere. “Bij DC Klinieken kan iedereen binnen een week terecht voor een gastroscopie of colonoscopie. Als iemand maar een verwijzing heeft van bijvoorbeeld huisarts of specialist.”

Grofweg ziet Geraedts in de praktijk drie groepen patiënten. “Dat zijn om te beginnen patiënten die door hun huisarts zijn doorverwezen voor een scopie. Daarnaast patiënten die in het kader van het Bevolkingsonderzoek darmkanker naar ons zijn verwezen voor een scopie, omdat de ontlastingtest van het Bevolkingsonderzoek daartoe aanleiding gaf. Een derde groep wordt gevormd door patiënten die een scopieafspraak hebben in een ziekenhuis, maar daar te lang moeten wachten op die scopie.”

Diagnose en behandeling
Een gastroscopie of colonoscopie is een onderzoek waarbij een dun slangetje met een camera in de maag of darm wordt ingebracht. “Dankzij dit onderzoek kunnen wij de diagnose stellen,” zegt Geraedts. “Afhankelijk van de precieze diagnose doen we ook de behandeling, of we verwijzen direct door naar een ziekenhuis dicht in de buurt.” Het overgrote deel van de poliepen kan bijvoorbeeld meteen bij DC Klinieken worden verwijderd. Maar voor een tumor of een chronische darmziekte verwijst Geraedts zijn patiënten door naar een ziekenhuis.

Hoewel de korte wachttijd een van de grootste voordelen van DC Klinieken is en blijft, krijgt Geraedts van patiënten ook te horen dat de kleinschaligheid en persoonlijke aanpak prettig zijn. “En vergeet de snelle uitslag niet,” besluit Geraedts. “Iemand krijgt de diagnose meteen mee naar huis en zijn of haar huisarts krijgt de uitslag diezelfde dag doorgestuurd. Als we bijvoorbeeld een poliep moeten weghalen voor nader onderzoek, krijgt iemand ook bovengemiddeld snel het resultaat te horen, meestal binnen een week. We nemen dan in de meeste gevallen telefonisch contact op met de patiënt. Een laatste reden waarom mensen voor ons kiezen, is dat we de verschillende onderzoeken gemakkelijk onder een roesje kunnen uitvoeren. We hebben namelijk prima uitslaapfaciliteiten bij DC Klinieken Almere!”