Spataderbehandeling is onderdeel van het specialisme flebologie

Wat is een spataderbehandeling?

Spataderen zijn ontsierend, maar vaak heeft u ook klachten. Gelukkig is er de laatste jaren een enorme vooruitgang geboekt in het behandelen van allerlei vormen van spataderen.


U kunt verschillende redenen hebben voor een spataderbehandeling:

  • een medische reden: de spataderen hinderen u in uw dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan kramp of pijnlijke plekken op uw benen;
  • een cosmetische reden: uw benen worden ontsierd, maar u heeft verder geen last.


Bij DC Klinieken kunt u terecht voor diverse behandelmethoden. We bieden bijvoorbeeld inspuitingen, laserbehandelingen en een operatieve behandeling van de spataderen aan.

De spataderbehandeling

Voor de behandeling

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:
 

  • het aanvraagformulier dat u van uw huisarts meekrijgt;
  • uw verzekeringspasje;
  • uw identiteitsbewijs;
  • uw Actueel Medicatie Overzicht.

Echo-onderzoek

Voorafgaand aan het eerste gesprek met de behandelend arts doen we soms een echo-onderzoek van de aderen (duplexonderzoek). Dit onderzoek vindt plaats om het verloop en het functioneren van uw aderen in kaart te brengen. Met deze informatie kan de behandelend arts een zorgvuldig afgewogen behandelplan opstellen.

Als een operatieve behandeling nodig is, kan deze in dagbehandeling plaatsvinden. Eerst bespreken we dan uw medische achtergrond met u. Ook krijgt u informatie over de voorbereiding op de ingreep. Omdat wij korte wachtlijsten hebben, kan een operatieve behandeling meestal binnen enkele weken plaatsvinden.

De spataderbehandeling

De specialist kan kiezen uit een aantal verschillende behandelmethodes:
 

  • sclerocompressie: verwijderen spataderen door compressie;
  • foamcompressie: verwijderen spataderen door inspuitingen;
  • spataderoperatie: verwijderen spataderen door operatie of VNUS;
  • lasertherapie: verwijderen oppervlakkige spataderen door laser.

Duur van de behandeling

De lengte van de eerste afspraak varieert van 20 tot 60 minuten. Hoe lang een vervolgafspraak duurt, hangt af van de gekozen behandeling.

Na de behandeling

U krijgt instructies mee voor de nazorg en het hervatten van uw dagelijkse werkzaamheden. Ook krijgt u een datum voor een controleafspraak bij de behandelend arts.

Onze specialisten

Er werken verschillende specialisten bij DC Klinieken die zich bezighouden met de behandeling van spataderen. Dat zijn onze dermatologen, flebologen en cosmetisch artsen. Zij houden zich bezig met flebologiebehandelingen: cosmetische en medische.