aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Spataderbehandeling

Spataderbehandeling in het kort

 • Spataderen zijn ontsierend, maar vaak heeft u ook klachten.
 • Bij DC Klinieken kunt u terecht voor verschillende soorten behandelingen, zoals een spataderoperatie en lasertherapie.
 • Voorafgaand aan het eerste gesprek bij de specialist krijgt u soms een echo-onderzoek van de aderen (duplexonderzoek).

Wat is een spataderbehandeling?

Spataderen zijn ontsierend. Maar vaak heeft u ook klachten. Gelukkig is er de laatste jaren een enorme vooruitgang geboekt in het behandelen van allerlei vormen van spataderen.

 

U kunt verschillende redenen hebben voor een spataderbehandeling:

 

 • een medische reden, de spataderen hinderen u in uw dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan kramp of pijnlijke plekken op uw benen;
 • een cosmetische reden: uw benen worden ontsierd, maar u heeft verder geen last.

 

Bij DC Klinieken kunt u terecht voor diverse behandelmethoden. We bieden bijvoorbeeld inspuitingen, laserbehandelingen en een operatieve behandeling van de spataderen.

Het behandeling

Voor de behandeling

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 

 • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt;
 • uw verzekeringspasje;
 • uw identiteitsbewijs;
 • uw Actueel Medicatie Overzicht.

Echo-onderzoek

Voorafgaand aan het eerste gesprek met de behandelend arts doen we soms een echo-onderzoek van de aderen (duplex-onderzoek). Dit onderzoek vindt plaats om het verloop en het functioneren van uw aderen in kaart te brengen. Met deze informatie kan de behandelend arts een zorgvuldig afgewogen behandelplan opstellen.

 

Als een operatieve behandeling nodig is, kan deze in dagbehandeling plaatsvinden. Eerst bespreken we dan uw medische achtergrond met u. Ook krijgt u informatie over de voorbereiding op de ingreep. Omdat wij korte wachtlijsten hebben, kan een operatieve behandeling meestal binnen enkele weken plaatsvinden.

De spataderbehandeling

De specialist kan kiezen uit een aantal verschillende behandelmethodes:

 

 • Sclerocompressie: verwijderen spataderen door compressie;
 • Foamcompressie: verwijderen spataderen door inspuitingen;
 • Spataderoperatie: verwijderen spataderen door operatie of VNUS;
 • Lasertherapie: verwijderen oppervlakkige spataderen door laser.

Duur van de behandeling

De lengte van de eerste afspraak varieert van 20 tot 60 minuten. Hoe lang een vervolgafspraak duurt, hangt af van de gekozen behandeling.

Na de behandeling

U krijgt instructies mee voor de nazorg en het hervatten van uw dagelijkse werkzaamheden. Ook krijgt u een datum voor een controleafspraak bij de behandelend arts.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Lairesse

Vergoedingen

Een groot deel van de spataderbehandelingen zijn per 1 januari 2012 uit het basispakket gehaald.

 

Wanneer u uw spataderen wilt laten behandelen, stelt de specialist de ernst van de spatader aan de hand van een schema vast. Dit schema verdeelt spataderen in verschillende categorieën: C0 t/m C6.

 

De eerste drie categorieën spataderen (C0, C1 en C2) zijn per 1 januari 2012 uit het basispakket gehaald. Daardoor worden ze niet langer vergoed door uw zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars bieden de C2-spataderen wel aan in een aanvullende verzekering.

 

De overige categorieën, C3 t/m C6, zitten nog gewoon in het basispakket. Ook de diagnostiek en het eerste consult zitten in het basispakket. Deze krijgt u dus vergoed. Wel moet u altijd een verwijsbrief (van de huisarts of een andere medisch specialist) meenemen naar het consult.

 

Voor meer informatie en details over de vergoeding en/of de kosten van een spataderbehandeling raden wij u aan om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Praktische informatie

Verwijzing

Bij een medische indicatie heeft u een verwijzing van uw (huis)arts nodig. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een spataderbehandeling? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

• Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
• Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
• Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Veelgestelde vragen

 • Wordt deze behandeling vergoed?

  Niet alle spataderbehandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Als er sprake is van een medische indicatie (CEAP klasse >3), wordt de behandeling in de meeste gevallen wel vergoed. Het ligt echter aan uw zorgverzekeraar en polis of u in aanmerking komt voor (volledige) vergoeding van deze zorg.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(2) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close