Wat kan een patiënt doen bij een vermoeden op aanwezigheid van het virus?
Als er een vermoeden is op aanwezigheid van het virus, is het belangrijk dat de patiënt thuis blijft. Het bezoek aan een kliniek is niet mogelijk. De patiënt maakt een afspraak voor een telefonisch- of beeldbelconsult met een dermatoloog en bespreekt de vervolgstappen
De persoon is infectieus totdat de laatste korstjes zijn afgevallen.
Ondanks dat het RIVM op dit moment nog nader onderzoek doet, kan het virus op de volgende manieren worden overgedragen: contact met de huid en slijmvliezen, via besmet materiaal en respiratoir (ademhaling) via druppelcontact.
Diagnostiek vindt plaats door middel van een PCR test. Op dit moment wordt deze test nog op een zeer beperkt aantal locaties afgenomen. Zodra er een vermoeden is op aanwezigheid van het virus, neemt de arts direct contact op met de GGD en worden vervolgstappen afgestemd.
De eerste klachten die kunnen optreden zijn koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn. Na enkele dagen ontstaat vaak huiduitslag wat in het gelaat begint en zich later verspreid over het lichaam (incl. de handen en voeten). De uitslag gaat over in met pus gevulde bultjes met korstvorming. In enkele gevallen presenteert het virus zich ook met anogenitale uitslag.
Monkeypox wordt ook wel het Apenpokkenvirus genoemd. Dit is een infectie die van dier op mens en van mens op mens kan worden overdragen. Het virus komt vooral voor in Centraal – en West Afrika, maar is in de afgelopen weken ook aangetoond in enkele Europese landen. Het virus is op dit moment voornamelijk aangetroffen bij mannen die seks hebben met mannen.
DC Klinieken volgt het landelijke beleid omtrent het coronavirus. Dat betekent dat we alle maatregelen loslaten en terug gaan naar normaal. Als u als patiënt positief test op corona, en zich fit genoeg voelt, kan uw afspraak doorgaan. Natuurlijk nemen onze medewerkers de hygiënemaatregelen in acht. Heeft u nog vragen over het coronavirus? U kunt ons Service- en Informatiecentrum bereiken via 088 0100 900.