aA
Pagina voorlezen
Contact & FAQ

Wat kan een patiënt doen bij een vermoeden op aanwezigheid van het virus?

Als er een vermoeden is op aanwezigheid van het virus, is het belangrijk dat de patiënt thuis blijft. Het bezoek aan een kliniek is niet mogelijk. De patiënt maakt een afspraak voor een telefonisch-  of beeldbelconsult met een dermatoloog en bespreekt de vervolgstappen

De persoon is infectieus totdat de laatste korstjes zijn afgevallen.

Ondanks dat het RIVM op dit moment nog nader onderzoek doet, kan het virus op de volgende manieren worden overgedragen: contact met de huid en slijmvliezen, via besmet materiaal en respiratoir (ademhaling) via druppelcontact.

Diagnostiek vindt plaats door middel van een PCR test. Op dit moment wordt deze test nog op een zeer beperkt aantal locaties afgenomen. Zodra er een vermoeden is op aanwezigheid van het virus, neemt de arts direct contact op met de GGD en worden vervolgstappen afgestemd.

De eerste klachten die kunnen optreden zijn koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn. Na enkele dagen ontstaat vaak huiduitslag wat in het gelaat begint en zich later verspreid over het lichaam (incl. de handen en voeten). De uitslag gaat over in met pus gevulde bultjes met korstvorming. In enkele gevallen presenteert het virus zich ook met anogenitale uitslag.

Monkeypox wordt ook wel het Apenpokkenvirus genoemd. Dit is een infectie die van dier op mens en van mens op mens kan worden overdragen. Het virus komt vooral voor in Centraal – en West Afrika, maar is in de afgelopen weken ook aangetoond in enkele Europese landen. Het virus is op dit moment voornamelijk aangetroffen bij mannen die seks hebben met mannen.

In sommige gevallen moet er tijd zitten tussen de vaccinatie en uw afspraak. Voor maag- en darmonderzoeken en afspraken bij de dermatoloog moet er minimaal 48 uur zitten tussen de vaccinatie en uw afspraak. Voor een behandeling op de pijnpoli moet er minimaal 1 week tussen de vaccinatie en uw afspraak zitten.

We doen er alles aan om het besmettingsgevaar te verkleinen. Onze medewerkers nemen alle hygiënemaatregelen die door het RIVM zijn voorgeschreven. Als u bij ons komt voor een afspraak, vragen we u uw handen te desinfecteren. Daarvoor hebben we desinfecterende middelen in elke vestiging.

Ja, deze afspraak kan gewoon doorgaan. Blijf thuis als u verkoudheidsklachten heeft. U kunt telefonisch contact opnemen met het Service- en Informatiecentrum 088 0100 900 om uw afspraak te verzetten.

Ons Service- en Informatiecentrum staat voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 088 0100 900.

Terug naar boven arrow_upward