Beweegtherapie op het beweegplein is onderdeel van het specialisme pijnzorg

Wat is beweegtherapie op het beweegplein?

Bij DC Klinieken zijn wij ervan overtuigd dat het voor chronische pijnpatiënten goed is om te bewegen. Bewegen helpt om meer grip te krijgen op de pijnklachten. En het geeft vertrouwen om (weer) deel te nemen aan activiteiten. Daarom bieden we binnen onze integrale pijnzorg beweegtherapie aan. Hierbij begeleidt een fysiotherapeut u op een van onze beweegpleinen. Gedurende 12 weken werkt u daar onder meer aan spierversterking en het vergroten van de mobiliteit.


Bewegen heeft, ook voor chronische pijnpatiënten, veel voordelen. Meer beweging, een betere conditie en meer kracht zorgen ervoor dat u minder angst voor pijn ervaart. Verder geeft het u meer zelfvertrouwen en meer mobiliteit van de wervelkolom. Binnen onze integrale pijnzorg neemt beweging onder begeleiding van een fysiotherapeut dan ook een belangrijke plaats in.

Voor wie is beweegtherapie bedoeld?

Beweegtherapie op een beweegplein is voor mensen met chronische lage rugklachten. U moet voor deze klachten wel eerst al eens fysiotherapie – zogeheten eerstelijns fysiotherapie – hebben gehad, maar met onvoldoende resultaat. Daarna kan een arts of pijnconsulent u doorverwijzen naar een fysiotherapeut van DC Klinieken.

Wat is een beweegplein?

Het beweegplein is een fysieke ruimte in onze vestigingen. De beweegtherapie vindt daar plaats op apparatuur van David Spine. Dit is speciale meet- en trainingsapparatuur. Daarmee brengen we eerst de spierkracht en mobiliteit van uw rug in kaart. Vervolgens versterken we uw rug met een doelgericht en veilig trainingsprogramma op maat.


De trainingstoestellen van David Spine zorgen ervoor dat u alleen maar de spieren of structuren (zoals gewrichten) traint die u moet trainen. Andere spieren of structuren kunnen niet compenseren. Daardoor nemen kracht, mobiliteit, uithoudingsvermogen en coördinatie op een veilige en juiste manier toe. We bieden beweegtherapie aan op de volgende locaties:


Wat gebeurt er precies op een beweegplein?

Beweegtherapie op een beweegplein is een intensief trainingsprogramma van 12 weken. Per week traint u 2 keer op de apparatuur, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hij of zij stelt samen met u een persoonlijk trainingsdoel op, geeft u adviezen en volgt uw ontwikkeling.

Daarbij zijn er 3 meetmomenten:

  • direct bij de start van het traject
  • na 6 weken training
  • na 12 weken training


Op die momenten meet de fysiotherapeut uw mobiliteit, kracht en balans. Op basis daarvan wordt het persoonlijke trainingsdoel eventueel aangepast. Een reguliere trainingssessie duurt ongeveer 30 minuten. Een sessie waarbij we ook meten, duurt circa 60 minuten.


Na de 24 trainingen in 12 weken stopt het traject. Daarna is het wel de bedoeling dat u in beweging blijft. Natuurlijk kunnen we u daarbij adviseren.

Educatie bij beweegtherapie

Educatie is een belangrijk onderdeel van onze pijnzorg, en dus ook van onze beweegtherapie. Elke 4 weken geven wij educatie. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod: de werking van het pijnmechanisme, anatomie van de rug, slaap en belasting/ belastbaarheid en terugvalpreventie. Al deze onderwerpen spelen een belangrijke rol bij de pijn. We geven uitleg en laten u zien welke invloed u zelf heeft op uw pijnklachten.  Want anders dan u misschien denkt, heeft u zelf ook invloed. In beweging komen en in beweging blijven is daar een voorbeeld van.