Bevolkingsonderzoek Darmkanker

Het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker wordt uitgevoerd bij mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit twee delen: een ontlastingstest en een eventueel vervolgonderzoek. Dit laatste onderzoek kan bij DC Klinieken plaatsvinden. DC Klinieken is een van de gecontracteerde ziekenhuizen en centra die dit vervolgonderzoek mogen uitvoeren. Onze centra en MDL-artsen zijn hiervoor na een lange periode van voorbereiding gecertificeerd.

Als u in de betreffende leeftijdscategorie voor het onderzoek valt, krijgt u ergens tussen 2014 en 2019 vanzelf een uitnodiging. Wanneer dat precies is, hangt af van uw geboortejaar.

DC Klinieken en het bevolkingsonderzoek

Het eerste deel, de ontlastingtest, vindt thuis en in het laboratorium plaats. Als u een uitnodiging krijgt, ontvangt u ook een buisje thuis. U stuurt dit buisje met ontlasting in de meegeleverde retourenvelop naar een laboratorium. In dit laboratorium wordt de ontlasting nagekeken. Na ongeveer twee weken krijgt u de uitslag hiervan. Mocht blijken dat er bloedspoortjes in de ontlasting zitten, dan krijgt u een uitnodiging voor een vervolgonderzoek.

Het vervolgonderzoek bij DC Klinieken bestaat uit een intakegesprek en een darmonderzoek (colonoscopie). Dit onderzoek heeft als doel om te bekijken of er sprake is van darmkanker of poliepen die zich tot darmkanker zouden kunnen ontwikkelen. Eventuele poliepen kunnen tijdens het onderzoek direct worden verwijderd. Als verwijzing naar een ziekenhuis voor verdere behandeling noodzakelijk blijkt, hebben wij daarover goede afspraken met samenwerkende ziekenhuizen.

Meer informatie over een colonoscopie

 

Meer informatie Bevolkingsonderzoek Darmkanker

Op de website van het RIVM vindt u een voorlichtingsfilm waarin meer wordt verteld over het onderzoek en wat het voor u kan betekenen.

De MLDS Academie biedt gratis online publiekscolleges over darmkanker, van het ontstaan tot aan gepersonaliseerde behandelingen. De MLDS is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).