Gastroscopie is onderdeel van het specialisme maag- en darmonderzoeken

Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een maagonderzoek waarbij het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm vanbinnen wordt bekeken. Dit gebeurt met behulp van een endoscoop, een flexibele slang met camera. De endoscoop wordt via uw keel naar binnen gebracht. Hierdoor kan de arts afwijkingen zien, waaronder:

  • Ontstekingen 
  • zweren 
  • bloedingen 
  • poliepen 
  • gezwellen 


Wanneer is een gastroscopie nodig?

Een gastroscopie, ook wel een maagonderzoek genoemd, is nodig bij ernstige klachten zoals zwarte ontlasting (teken van bloedverlies uit de maag, bloed kleurt zwart als het met maagzuur in aanraking komt), het overgeven van bloed, wanneer voedsel niet goed zakt, bij ongewenst gewichtsverlies of bij bloedarmoede.


Er wordt ook een kijkonderzoek gedaan wanneer iemand deze drie klachten heeft:

  • Maagklachten die langer dan 2 – 3 maanden aanhouden of steeds terugkomen
  • Wanneer er geen sprake is van een maagbacterie (de huisarts kan dit testen door middel van bloed- of ontlastingsonderzoek)
  • Wanneer er een verhoogde kans is op maag- of slokdarmkanker. De huisarts kan dit inschatten


Klik hier voor meer informatie en een video over de gastroscopie behandeling


Is een gastroscopie altijd nodig?

Een maagonderzoek is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld als symptomen mild zijn en vanzelf verbeteren, als de symptomen met medicijnen behandeld kunnen worden of als andere onderzoeken zoals een bloedtest of ontlastingsonderzoek genoeg informatie opleveren.


Bij behoefte aan advies over het verminderen van symptomen en/of het bepalen van de noodzaak van een maagonderzoek, biedt de maagklachten-keuzehulp op thuisarts.nl uitkomst. Deze keuzehulp bevat informatie over zelfzorgmaatregelen en helpt bij het inschatten of een maagonderzoek al of niet noodzakelijk is.


Doe hier de maagklachten-keuzehulp van thuisarts.nl

De behandeling

Voor het onderzoek

U kunt kiezen voor een gastroscopie met of zonder roesje. Voor een onderzoek met een roesje, plannen wij eerst een intakegesprek met u in. Daarin bespreken wij onder andere uw medicijngebruik. Dit gesprek is telefonisch en vindt enkele dagen voor het onderzoek plaats.

Voorafgaand aan de behandeling is het belangrijk dat u een lege maag heeft. U ontvangt van ons een eet- en drinkschema, dat onderscheid maakt tussen een gastroscopie in de ochtend of middag. Meer informatie over de voorbereiding op dit onderzoek vindt u hier.

Het onderzoek

Tijdens de behandeling ligt u op uw linkerzijde op een onderzoeksbed. Uw keel wordt zo nodig verdoofd. U krijgt een bijtring in uw mond om uw gebit en de endoscoop te beschermen. Vervolgens wordt de endoscoop door uw mond naar binnen geschoven. U kunt het onderzoek volgen op de monitor. Soms wordt tijdens het onderzoek direct een kleine ingreep uitgevoerd, wanneer een afwijking gevonden wordt. Er kan een stukje weefsel worden weggenomen voor nader onderzoek (biopsie). Dit is niet pijnlijk.

Na het onderzoek

U mag na het onderzoek weer normaal eten en drinken als uw keel niet verdoofd is. Als uw keel wel verdoofd is, dan mag u de eerste 30 minuten na het onderzoek niet eten of drinken. U kunt zich namelijk makkelijk verslikken. Na het onderzoek bespreekt de arts de bevindingen met u. Als er tijdens het onderzoek een behandeling heeft plaatsgevonden, is mogelijk een extra controle nodig. 

Bij gastroscopie met een roesje is door de medicatie uw reactievermogen vertraagd. U mag daarom de eerste 24 uur na het onderzoek niet autorijden, zelfstandig aan het verkeer deelnemen, werken, gevaarlijke machines bedienen, alcohol drinken of belangrijke beslissingen nemen. Zorg ervoor dat er iemand met u meegaat die u naar huis brengt, ook als u met het openbaar vervoer of de taxi reist, en dat diegene de eerste uren bij u blijft.

Soms vindt de arts tijdens de gastroscopie een afwijking, die niet behandeld kan worden bij DC Klinieken. Daarover informeert de arts u. Wij verwijzen u dan door naar het ziekenhuis voor een vervolgbehandeling. Welk ziekenhuis dat is, overleggen wij met u.

Bekijk de folder Gastroscopie voor meer informatie over dit onderzoek.

Locaties & wachttijden

Lees verder