Anesthesioloog-pijnspecialist dr. J. Vranken

Publicatiedatum:

Uitkomst voor mensen met chronische pijn
“Wij streven ernaar pijn acceptabel te maken”

Dezelfde vertrouwde arts die jouw pijnklachten behandelt. En die dat ook nog eens snel en effectief doet. Dat is de zorg die DC Klinieken Lairesse biedt aan iedereen met (chronische) pijnklachten. Anesthesioloog-pijnspecialist Jan Vranken vertelt over zijn vak: “In verreweg de meeste gevallen kunnen we een pijnpatiënt helpen.”

“Bij zo’n 2 op de 10 patiënten lukt het om de pijn helemaal te laten verdwijnen. Verder lukt het bij ongeveer 5 tot 6 van de 10 om de pijn op een acceptabel niveau te krijgen. En dat is ook ons streven, pijn acceptabel maken. Voor maar 2 tot 3 van de 10 kunnen we helaas niet veel betekenen.” Jan Vranken, anesthesioloog-pijnspecialist van DC Klinieken Lairesse, schetst meteen een realistisch beeld van wat de afdeling pijnbestrijding kan betekenen. Het goede nieuws: in verreweg de meeste gevallen kan iets worden gedaan aan iemands pijn.

Lagerugpijn
En met ‘pijn’ bedoelt Vranken alle mogelijke vormen van pijn. “Het zijn vaak chronische pijnklachten of onbegrepen pijnklachten, waar patiënten bij andere specialisten mee zijn vastgelopen. Denk aan aangezichts-, nek-, hoofd-, spier-, rug- en zenuwpijn. Waarbij lagerugpijn de meest voorkomende klacht is, al dan niet na een operatie.” Wie met dergelijke klachten via zijn huisarts bij DC Klinieken Lairesse terechtkomt, krijgt allereerst een uitgebreide vragenlijst thuis. “Aan de hand daarvan kunnen we een behandelplan opstellen,” aldus Vranken.

Ketamine en botox
De behandelingen bestaan om te beginnen uit technieken die de pijn moeten stillen. Vranken: “Zoals medicatie of een zenuwblokkade. Maar denk ook aan het gebruik van s-ketamine bij pijnsyndromen met een verhoogde gevoeligheid voor pijnprikkels, zoals zenuwpijnen. S-ketamine is in feite een narcosemiddel, dat we in lage dosering via een infuus toedienen om de pijn te stillen. Ik denk hierbij aan zenuwpijn door gordelroos, diabetes of na een beroerte. Maar ook bij fibromyalgie. Voor de toediening moeten patiënten een dag blijven, en dankzij de verbouwing hebben we hier nu voldoende ruimte voor. Ten slotte wil ik botox noemen, dat niet alleen voor cosmetische doeleinden kan worden gebruikt, maar ook in de pijnbestrijding. Een voorbeeld is migraine, een aandoening waar veel mensen aan lijden. Met botoxinjecties in onder meer voorhoofd en achterhoofd kunnen de migraineklachten verminderen. Daarnaast wordt botox ook gebruikt bij pijn door spierspasmen en door zenuwpijnen, zoals bij diabetische polyneuropathie, gordelroos en littekenpijn.”

Revalidatiearts
Minstens zo belangrijk als deze directe pijnstilling is het revalidatieprogramma. “Bedoeld om patiënten weer te laten functioneren, bijvoorbeeld op hun werk. Zo’n revalidatie is altijd maatwerk, en afhankelijk van de fysieke en psychosociale omstandigheden van de patiënt. Allerlei disciplines kunnen hierbij worden betrokken, zoals de revalidatiearts, een fysiotherapeut, een psycholoog, een maatschappelijk werker en een neuroloog.”

Voordelen DC Klinieken
Een pijnklacht die nogal eens voorkomt na een rug- of nekoperatie is pijn door littekenweefsel. Uniek in heel Amsterdam is dat dit weefsel bij DC Klinieken Lairesse kan worden verwijderd. Vranken: “Om een nieuwe operatie voor deze mensen te voorkomen, kunnen wij het littekenweefsel oplossen dankzij een techniek met een naald en een katheter.” Wie met zijn pijnklachten de hulp inroept van DC Klinieken, is niet alleen verzekerd van goede en complete zorg, maar ook van snelle zorg. Vranken: “Voor een intake kun je bij ons al binnen enkele weken terecht. Bovendien kan vaak de behandeling direct erna al starten. Maar misschien wel het grootste voordeel van DC Klinieken is dat een patiënt bij ons altijd dezelfde arts ziet. Dus geen verschillende artsen, of assistenten-in-opleiding aan wie iemand weer zijn verhaal moet vertellen, maar gewoon dezelfde vertrouwde arts.”