aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Blog20 juli 2018

“Wij streven ernaar pijn acceptabel te maken”

Dezelfde vertrouwde arts die jouw pijnklachten behandelt. En die dat ook nog eens snel en effectief doet. Dat is de zorg die DC Klinieken biedt aan iedereen met (chronische) pijnklachten. Anesthesioloog-pijnspecialist Jan Vranken vertelt over zijn vak: “In verreweg de meeste gevallen kunnen we een pijnpatiënt helpen.”

“Bij zo’n 2 op de 10 patiënten lukt het om de pijn helemaal te laten verdwijnen. Verder lukt het bij ongeveer 5 tot 6 van de 10 om de pijn op een acceptabel niveau te krijgen. En dat is ook ons streven, pijn acceptabel maken. Voor maar 2 tot 3 van de 10 kunnen we helaas niet veel betekenen.” Jan Vranken, anesthesioloog-pijnspecialist van DC Klinieken, schetst meteen een realistisch beeld van wat de afdeling pijnbestrijding kan betekenen. Het goede nieuws: in verreweg de meeste gevallen kan iets worden gedaan aan iemands pijn.

Lagerugpijn

En met ‘pijn’ bedoelt Vranken alle mogelijke vormen van pijn. “Het zijn vaak chronische pijnklachten of onbegrepen pijnklachten, waar patiënten bij andere specialisten mee zijn vastgelopen. Denk aan aangezichts-, nek-, hoofd-, spier-, rug- en zenuwpijn. Waarbij lagerugpijn de meest voorkomende klacht is, al dan niet na een operatie.” Wie met dergelijke klachten via zijn huisarts bij DC Klinieken Almere terechtkomt, krijgt allereerst een uitgebreide vragenlijst thuis. “Aan de hand daarvan kunnen we een behandelplan opstellen,” aldus Vranken.

 

Ketamine en botox

De behandelingen bestaan om te beginnen uit technieken die de pijn moeten stillen. Vranken: “Zoals medicatie of een zenuwblokkade. Maar denk ook aan het gebruik van s-ketamine bij pijnsyndromen met een verhoogde gevoeligheid voor pijnprikkels, zoals zenuwpijnen. S-ketamine is in feite een narcosemiddel, dat we in lage dosering via een infuus toedienen om de pijn te stillen. Ik denk hierbij aan zenuwpijn door gordelroos, diabetes of na een beroerte. Maar ook bij fibromyalgie. Voor de toediening moeten patiënten een dag blijven, en dankzij de verbouwing hebben we hier nu voldoende ruimte voor. Ten slotte wil ik botox noemen, dat niet alleen voor cosmetische doeleinden kan worden gebruikt, maar ook in de pijnbestrijding. Een voorbeeld is migraine, een aandoening waar veel mensen aan lijden. Met botoxinjecties in onder meer voorhoofd en achterhoofd kunnen de migraineklachten verminderen. Daarnaast wordt botox ook gebruikt bij pijn door spierspasmen en door zenuwpijnen, zoals bij diabetische polyneuropathie, gordelroos en littekenpijn.”

Voordelen DC Klinieken

Een pijnklacht die nogal eens voorkomt na een rug- of nekoperatie is pijn door littekenweefsel. Een van de behandelingen is dat dit weefsel kan worden verwijderd. Vranken: “Om een nieuwe operatie voor deze mensen te voorkomen, kunnen wij het littekenweefsel oplossen dankzij een techniek met een naald en een katheter. Bij rugpatiënten worden deze techniek meer en meer toegepast. Bij nekpatiënten zijn we uniek in Noord Holland en Flevoland.” Wie met zijn pijnklachten de hulp inroept van DC Klinieken, is niet alleen verzekerd van goede en complete zorg, maar ook van snelle zorg. Vranken: “Voor een intake kun je bij ons al binnen enkele weken terecht. Bovendien kan vaak de behandeling direct erna al starten. Maar misschien wel het grootste voordeel van DC Klinieken is dat een patiënt bij ons altijd dezelfde arts ziet. Dus geen verschillende artsen, of assistenten-in-opleiding aan wie iemand weer zijn verhaal moet vertellen, maar gewoon dezelfde vertrouwde arts.”

 

Dokter Vranken is werkzaam bij DC Klinieken Lairesse, DC Klinieken Alkmaar en DC Klinieken Almere.

Terug naar top arrow_upward
close