aA
Pagina voorlezen
Blog20 augustus 2018

“Er zijn veel mogelijkheden om pijn te behandelen”

Heeft u pijn? En dan niet een kleine sportblessure of iets dergelijks, maar echt langdurende, vervelende pijn? Grote kans dat die te verminderen is. Bij DC Klinieken Roermond staat anesthesioloog-pijnspecialist Dirk Peek met zijn collega’s voor u klaar.

 

Een anesthesioloog-pijnspecialist, wat doet hij of zij eigenlijk precies?

 

“Een anesthesioloog-pijnspecialist probeert de pijn bij mensen met chronische pijnklachten acceptabel te maken.”

Wat zijn chronische pijnklachten, en vooral: wat is acceptabel?

“Chronische pijnklachten zijn klachten die over langere periode – grofweg meer dan drie maanden – blijven bestaan. Denk daarbij dus niet aan een verstuikte enkel of kortdurende lagerugklachten. Maar wel aan problemen die je al lange tijd hebt, zoals uitstralende pijn in je benen als gevolg van een hernia of slijtage van je rug. Of langdurige arm- of nekpijn. Ook behandelen wij zenuwpijnen, littekenpijn, posttraumatische dystrofie, aangezichtspijn, artrosepijn zoals in de knie of heup, chronische hoofdpijn en dergelijke. Wat wij doen is de patiënt proberen weer normaal te laten functioneren in het dagelijks leven. We bestrijden de pijn, maar lossen het onderliggende probleem niet op.”

 

Hoe gaat het in zijn werk als iemand chronische pijnklachten heeft?

“Met een verwijzing van huisarts of specialist kan diegene een afspraak maken bij DC Klinieken. De eerste afspraak is een intakegesprek, door een pijnverpleegkundige. Vervolgens is er een gesprek met de pijnspecialist, die een therapievoorstel doet.

Waaruit kan zo’n behandeling bestaan?

“Er zijn veel verschillende mogelijkheden, variërend van injecties en specifieke pijnmedicatie tot TENS, Qutenza, iontoforese en warmte-koudetherapie. Dit zijn allemaal methodes die de pijn kunnen verminderen. TENS is een apparaat dat via pleisters op de huid elektrische stroompjes afgeeft die de pijn reduceren. Qutenza is een pleister met hoge concentraties Spaanse peper die lokaal huidzenuwen verdooft. Met iontoforese worden pijnstillers die zijn opgelost in kleine pleisters via stroom in de huid gebracht. Bij de warmte-koudebehandeling wordt het pijnlijke lichaamsdeel via een bandage afwisselend opgewarmd en afgekoeld. Maar er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het ketanestinfuus, waar vooral mensen die over hun hele lichaam pijn ervaren baat bij kunnen hebben, zoals bij fibromyalgie. Patiënten bij wie behandelingen niet goed genoeg aanslaan bespreken we in een zogeheten multidisciplinair pijnoverleg, waar – afhankelijk van de klachten van de patiënt – verschillende disciplines bij uitgenodigd worden. Om een voorbeeld te geven: een neuroloog, een fysiotherapeut en een pijnspecialist kunnen in een dergelijk overleg samen de klachten van zo’n patiënt bespreken en een behandelingsplan opstellen.”

 

Wat is het voordeel van DC Klinieken voor mensen met chronische pijn?

“Groot voordeel is dat er normaal gesproken geen wachtlijst is. Iemand met een verwijzing kan vaak binnen enkele dagen al terecht. Daarnaast is de zorg laagdrempelig en persoonlijk. Ik doe dit werk bij DC Klinieken samen met Peter de
Jong en Raad Dakheel, beide anesthesioloog-pijnspecialist. Patiënten krijgen dus niet met talloze artsen te maken, maar worden door een vertrouwd gezicht geholpen. Wij zijn door onze beroepsvereniging erkende pijnspecialisten. Deze erkenning geldt trouwens ook voor onze kliniek.”

Terug naar boven