Werken bij DC Klinieken is erg afwisselend. Dat geldt voor veel functies, maar misschien wel in het bijzonder voor die van een pijnconsulent. Femke Betgen, pijnconsulent bij DC Klinieken Almere, neemt je mee op een doorsnee werkdag.

Ze begint het liefst vroeg. Pijnconsulent Femke Betgen is vaak al om half acht ’s ochtends bij DC Klinieken Almere aanwezig. “Dan begin ik rustig met een kopje koffie en een praatje met mijn collega’s. Daarna check ik de agenda om de dagplanning door te lopen. Ook bereid ik de gesprekken met patiënten alvast goed voor.” Daarna beginnen die gesprekken. Femke voert de ene keer intakegesprekken, dan weer vervolggesprekken. “Intakegesprekken zijn gesprekken waarin ik met de patiënt de pijnklachten bespreek. Ik krijg zo een goed beeld van wie de patiënt is, wat erg helpt bij het stellen van de diagnose en het bepalen van de behandeling. Hierna draag ik de patiënt over aan de pijnspecialist, waarbij we samen het beleid afstemmen. Het mooie van DC Klinieken is dat we alle tijd kunnen nemen voor een patiënt, zodat er écht ruimte ontstaat voor hun verhaal.”

“Ik krijg de vrijheid en het vertrouwen om zelfstandig te werken."

Pijneducatie

Vervolggesprekken zijn gesprekken met patiënten die al behandeld worden. Femke: “Hoe deze eruitzien, hangt helemaal af van de patiënt en de klachten. Ze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit begeleiding bij het op- of afbouwen van pijnmedicatie. Centraal in deze gesprekken staat pijneducatie. Oftewel, uitleg over het pijnsysteem, maar zeker ook over de invloed van bijvoorbeeld voeding, beweging, slaap en stress op pijn. Dit zijn vaak leuke gesprekken, waarin je echt verbinding krijgt met de patiënt.”

“Het is prettig om veel tijd en aandacht te kunnen geven aan iedere patiënt."

Stressorengroepsbehandeling

In de middag heeft Femke nog een stressorengroep. “Iris, onze psycholoog, begeleidt dan samen met mij een groep van 8 tot 10 patiënten met chronische pijn”, zegt ze. “Daarbij onderzoeken we welke stressoren in hun leven invloed hebben op het dagelijks functioneren en de pijn. Het is heel fijn om mensen op die manier verder te helpen.” Daarna zit haar afwisselende werkdag erop en kan ze met een goed gevoel naar huis. “Het is prettig om veel tijd en aandacht te kunnen geven aan iedere patiënt. We doen geen haastwerk, maar hebben juist een goed oog voor bijvoorbeeld de psychosociale kanten van pijn.”

Femke haar werkdag

7:30 uur

Ik kom rustig binnen en gebruik het begin van m’n dag voor een kopje koffie en een praatje met mijn collega’s. Daarna check ik de agenda om de dagplanning door te lopen. Ook bereid ik de gesprekken met patiënten alvast goed voor.

8:30 uur

Deze werkdag begin ik met vier intakegesprekken achter elkaar. Dat zijn gesprekken waarin ik met de patiënt haar of zijn pijnklachten bespreek. Het mooie van DC Klinieken is dat we alle tijd kunnen nemen voor een patiënt, zodat er écht ruimte ontstaat voor diens verhaal. Ik krijg zo een goed beeld van wie de patiënt is, wat erg helpt bij het stellen van de diagnose en/of het bepalen van de behandeling. Tussen de gesprekken door is er tijd voor overdracht met de arts én natuurlijk voor koffie.

10:00 uur

Nu is het tijd voor vervolggesprekken met andere patiënten. Hoe deze eruitzien, hangt helemaal af van de patiënt en zijn of haar klachten. Centraal in deze gesprekken staat pijneducatie. Ofwel, uitleg over het pijnsysteem, maar zeker ook over de invloed van bijvoorbeeld voeding, beweging en stress op pijn. Dit zijn vaak leuke gesprekken, waarin je echt verbinding krijgt met de patiënt.

12:00 uur

Tijd voor de lunch. Na rustig een broodje te hebben gegeten met collega’s bereid ik het middagdeel voor. Ook beantwoord ik mijn mailtjes en handel wat telefoontjes af. Dat kunnen telefoongesprekken zijn met patiënten die vastlopen, maar ook met huisartsen die even willen overleggen.

13:30 uur

De middag staat in het teken van een stressorengroep. Iris, onze psycholoog, begeleidt dan samen met mij een groep van 8 tot 10 patiënten met chronische pijn. Daarbij onderzoeken we welke stressoren in hun leven invloed hebben op hun dagelijks functioneren en hun pijn. Het is heel fijn om mensen op die manier verder te helpen. Direct na de stressorengroep maken we het verslag. Meestal is er daarna nog een overleg, zoals een multidisciplinair overleg, of een gesprek met de huisarts van een patiënt.

16:00 uur

Na deze wederom erg afwisselende werkdag is het tijd voor andere dingen. Morgen weer verder!

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures?

Stel de job alert in en blijf op de hoogte van alle nieuwe & relevante vacatures voor jou!