aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Melkallergie in het kort

 • Melkallergie is een voedselallergie waarbij u allergisch bent voor een bepaald eiwit in koemelk.
 • De behandeling van (koe)melkallergie bestaat uit een eliminatie dieet.
 • Allergie voor koemelkeiwit wordt soms verward met lactose-intolerantie.

Wat is melkallergie?

Melkallergie, ook wel koemelkallergie, is een voedselallergie waarbij u allergisch bent voor een bepaald eiwit in koemelk. De reactie op koemelkeiwit ontstaat door het eten of drinken van een product dat koemelk bevat, of aanraking van een kapotte huid met koemelk. Bij de meest herkenbare vorm van koemelkallergie beschouwt het immuunsysteem de melkeiwitten als een gevaarlijk eiwit en valt deze met specifieke antistoffen aan. Deze allergische reactie kan mild, maar ook heftig verlopen.

 

Kinderen en volwassenen die zeer allergisch zijn voor koemelk kunnen al reageren op kleine sporen van melkeiwit (2 microgram). Koemelkallergie komt voornamelijk bij baby’s voor.

 

Symptomen

Kinderen en volwassenen met koemelkallergie krijgen meestal twee of meer symptomen. De klachten kunnen optreden binnen enkele minuten tot twee uur na het innemen van koemelk.

Huidklachten:

Maag- en darmklachten:

Neus-, oog- en longklachten:

 • Galbulten of netelroos (urticaria)
 • Eczeem
 • Oedeem (vochtophoping onder de huid, bijvoorbeeld opgezette ogen of gezicht)
 • Krampen
 • Obstipatie
 • Aanhoudende diarree
 • Winderigheid
 • Spugen

 

 • Loopneus
 • Niezen
 • Waterige, jeukende ogen
 • Hoesten
 • Piepende ademhaling
 • Kortademigheid

Verschil met lactose-intolerantie

Allergie voor koemelkeiwit wordt soms verward met lactose-intolerantie. Bij (koe)melkallergie bent u allergisch voor een eiwit uit koemelk en bij lactose-intolerantie kunt u het melksuiker (lactose) niet verteren.

Mogelijke oorzaken

De oorzaak van melkallergie is overgevoeligheid voor een eiwit uit koemelk. Bij baby’s veroorzaakt koemelkallergie de meeste allergische klachten. De darmen van een baby zijn nog niet volledig volgroeid en kunnen de melkeiwit daardoor nog niet goed verwerken. Hierdoor komt dit niet goed verteerde koemelkeiwit in het bloed. Doordat dit eiwit soms als lichaamsvreemd wordt gezien, kan een allergie ontstaan.

 

Wanneer een baby flesvoeding krijgt, ontstaat de allergie sneller dan wanneer het kind borstvoeding krijgt. Maar een baby kan koemelkeiwitallergie krijgen ondanks dat hij nog borstvoeding krijgt. Doordat de moeder melkproducten eet of drinkt komt koemelkeiwit in het moedermelk terecht, waardoor de baby het binnenkrijgt.

 

De meeste kinderen groeien later over de melkallergie heen. Ze houden alleen vaak wel een allergische aanleg, waardoor ze later nog last kunnen krijgen van bijvoorbeeld hooikoorts, astma of constitutioneel eczeem.

Behandelingen

 

Koemelkallergie komt dus voor bij zowel kinderen als volwassenen. Als u als kind niet over de koemelkallergie heen groeit, dient uw dieet hierop aangepast te worden. U kunt dan niets eten of drinken waar koemelk in zit. Het weglaten van de voedingsbestanddelen die de klachten veroorzaken, heet een eliminatie dieet.

 

Bij koemelkallergie bij een baby die borstvoeding krijgt, houdt dit in dat de moeder geen melkproducten meer mag nuttigen zolang zij borstvoeding geeft. Als de baby overgaat op flesvoeding, dan moet dit een hypo-allergene flesvoeding zijn. Wanneer het kindje gewoon gaat eten, moeten dit koemelkvrije producten zijn.

 

Medicijnen

Soms kunnen met een eliminatie dieet nog niet alle klachten voorkomen worden en zijn er aanvullend medicijnen nodig om de klachten te verminderen. De specialist zal dit met u bespreken.

 

Hoe gaat de allergietest?

Koemelkallergie test de arts met een eliminatietest van vier weken. In deze periode eet en drinkt u geen producten die koemelkeiwit. Na ongeveer 4 weken kijkt de arts of er verbetering optreedt.

 

Vervolgens wordt er een eliminatie-provocatietest toegepast. Dit houdt in dat de koemelk in kleine doses onder medisch toezicht wordt toegediend. Komen dezelfde klachten dan weer terug? Dan is de allergie voor de koemelk aangetoond. Als de diagnose niet met zekerheid gesteld kan worden, dan is er aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld door een (huid)priktest, bloedtest en/of een darmonderzoek.

Afspraak maken

Vermoed u een melkallergie? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van onze 4 centra met een allergologieafdeling.

Terug naar top arrow_upward
close